Автор: Світлана Білоус

Слава Архімеда не згасає більше, ніж дві тисячі років, але надійних біографічних даних про нього ми не маємо. Спробуємо хоч трохи доторкнутися до життя цього світового генія, використовуючи різні історичні джерела.

Відомо, що Архімед народився на острові Сицилія у місті Сіракузах. Сіракузи були засновані коринфянами в VІІІ сторіччі до н.е., і завдяки зручним гаваням та родючим землям це місто стало одним з найбагатших та найвизначніших міст Еллади. Зрозуміло, що це місто видавалося також і ласим шматком для сусідів-завойовників. У 415-413 р.р. до н.е. Сіракузи витримали тяжку війну з Афінами, а вже у 409 році Сицилію почали підкорювати війська Карфагену. Розуміючи небезпеку, тодішній правитель Сіракуз Діонісій Старший створив ефективну оборонну техніку за допомогою найнятих ним майстрів: могутні метальні машини, військові кораблі з чотирма та п’ятьма ярусами весел. Сіракузькі війська зупинили загарбників, а Сіракузи вступили у період процвітання. Талановитий полководець Агафокл (316-289 р. до н.е.) об’єднав під владою Сіракуз майже всю Сицилію. Цицерон писав: «Сіракузи – найвеличніше і найпрекрасніше в світі грецьке місто… Місто таке велике, що його ділять ще на чотири великих міста…».

Аналіз історичних даних, які містяться у працях Плутарха, Цицерона, Діодора Сицилійського дозволяють визначити дату народження Архімеда – 287 р. до н.е. Відомо, що у 297 році до н.е. до влади у Сіракузах прийшов Гієрон, людина з неабиякими здібностями, який, як і Агафокл, пройшов шлях від простого солдата до визначного правителя. Архімеду в цей час було 10 років. За свідоцтвом Плутарха батько Архімеда, математик і астроном Фідій, був родичем Гієрона.

Деякі джерела наводять дещо інші відомості про вік вченого. Але достовірно відомо, що  Архімед отримав освіту в Єгипті, в Олександрії, яка на той час була культурним центром античного світу. В Олександрії було організовано так званий Мусейон – співтовариство вчених, які присвятили себе науковим дослідженням і отримували платню від царя за свої заняття і відкриття. Дослідження проводилося за такими напрямами: література, математика, астрономія та медицина. Вчені користувалися найкращою для того часу, унікальною бібліотекою, яка нараховувала біля 700 000 книг. Через деякий час Архімед повернувся у Сіракузи, проте зв’язків із колегами не перервав. Більшість його праць написані у вигляді листів до друзів, якими були видатні вчені Ератосфен, Конон, Досифій та інші.

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.