Автор: Володимир Стародубцев

Регулювання стоку Дніпра уже більше 50 років викликає істотні зміни ландшафтів у його басейні. Це, перш за все, підтоплення, заболочування й засолення земель узбережжя водосховищ та ерозія їх високих берегів

Значно менше вивчені процеси в дельті Дніпра, де внаслідок створення каскаду водосховищ суттєво змінились як гідрологічний та гідрохімічний режими, так і режим наносів. В цілому знамениті дніпровські плавні розвиваються в умовах кардинальної зміни факторів, формуючих ці гідроморфні ландшафти. І якщо трансформування біоресурсів дельти в нових умовах досліджувалось досить широко, то деградаційні процеси в ґрунтах дельти вперше детально вивчені лише в 70-х роках минулого століття .

Використовуючи наш попередній досвід дослідження дельт та детальні космічні зображення цієї території, вдалось виявити, що в нових гідрологічних умовах (за відсутності потужних повеней) землі дельти стали значно доступнішими для використання, а в ґрунтах, ґрунтових і поверхневих водах посилились процеси засолення, особливо уздовж лівобережжя. Обчислення за допомогою програми ERDAS imagine показало, що рекреаційними об’єктами та сільськогосподарськими й лісогосподарськими угіддями в дельті уже зайнято більше 4600 гектарів земель .

Не менш важливими виявились і результати дослідження формування і освоєння ландшафтів у новій (Каховській) дельті, яка утворюється в місці впадіння Дніпра у Каховське водосховище.

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.