Автор: Григорій Чаусовський
Одним з вагомих резервів уповільнення процесу старіння людини є оптимізація енергетичних процесів його організму. Звичайна здорова людина при пульсі 60 ударів за хвилину витрачає 0,8 ккал за хвилину, а при пульсі 102 удари за хвилину — витрати енергії сягають 4 ккал за хвилину (Овчаренко Л., 2003).

Природно, що більш економічна робота організму характеризується уповільненням процесів його старіння. При учащанні серцевого ритму на 5-10 ударів, серце здійснює за добу 7-14 тисяч «зайвих» скорочень. Протягом життя людини серце створює 3-4 більйона скорочень (Аронов Д., 1983). Характерно, що тривалість життя кролика, частота серцевих скорочень у якого 250 ударів за хвилину, втричі нижче, ніж у зайця, частота серцевих скорочень у якого близько 60 ударів за хвилину. Менша частота серцевих скорочень дозволяє економити «сили серця» і подовжувати тривалість його роботи і життя людини (Булич Е., 1989).
Таким чином, наведені дані дозволяють стверджувати, що «економія» серцевих циклів є одним із суттєвих аспектів вирішення проблеми уповільнення процесу старіння організму людини.
Найдоступнішим прийомом цілеспрямованого впливу (в певних межах) на частоту серцевих скорочень є самокоригування дихального циклу. Адже саме система дихання є «своєрідним входом», який дозволяє за допомогою довільного регулювання впливати на фізіологічні процеси, що відносяться до вісцеральних функцій (Мілєв В., 1978). Саме близькість розташування в продовгуватому мозку, а також морфологічні й функціональні зв’язки забезпечують тісну взаємодію дихальної й серцево-судинної систем (О.Лук’янова).
На думку автора, найефективнішою респіраторною методикою, яка сприяє уповільненню процесу старіння людини, є діафрагмово-релаксаційний спосіб дихання по Сметанкіну. Цей спосіб (Сметанкін А., 2003) ґрунтується на використанні принципу біологічного зворотного зв’язку для синхронного самоконтролю в процесі діафрагмового дихання, як показника частоти серцевих скорочень, так і параметрів ритміки дихання. Отримана при цьому інформація створює передумови для цілеспрямованого збільшення в процесі діафрагмового дихання показника дихальної аритмії серця (ДАС). Цей показник відображає різницю частоти серцевих скорочень на вдиханні та видиханні. Чим вище показник ДАС — тим повільніше йдуть процеси старіння організму. Так, наприклад, за віковими критеріями А. Сметанкіна показник ДАС для віку 10-19 років дорівнює 33-36 ударів за хвилину, а для віку 70-79 років дорівнює 9-12 ударів за хвилину

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.