Автори: Олексій Бєліх, Світлана Білоус

Статистика стихійних лих стверджує, що перше місце у світі за масштабами нанесених збитків займають повені – більше 40%.

Повені – це значні затоплення місцевості, які відбуваються завдяки підйому рівня води у водоймищах та річках під час весняних паводків, рясних дощів, проривах гребель, дамб і т. ін. Повені трапляються на багатьох річках Західної Європи, Америки, Азії. На території держав СНД великі повені спостерігалися на Волзі (1908, 1926 рр.), на Дніпрі (1931) та ін.

Внаслідок техногенної діяльності людини, вирубці лісів, знищенні боліт та інших порушеннях екологічної рівноваги, повені стали відбуватися все частіше. Вражають темпи зростання збитків від повеней. Якщо на початку ХХ століття середньорічні збитки від повеней у США становили 100 млн. доларів, то в його другій половині вони перевищували 1 млрд. доларів, а в окремі роки останнього десятиліття – 10 млрд. доларів.

23-27 липня 2008-го року після сильних злив було підтоплені 784 населені пункти в 6 регіонах Західної України. Кабінет міністрів України оцінив збитки від стихії в 4 млрд. грн., експерти ООН – в $ 650-870 млн. На думку більшості експертів, причиною цих масштабних повеней стала інтенсивна вирубка лісів в Карпатах.

Одним з найяскравіших прикладів руйнівного впливу водної стихії може служити цунамі. Цунамі (у перекладі з японської – «широка / довга хвиля») – це довгі хвилі, породжувані потужним впливом на всю товщу води.

Причиною більшості цунамі є підводні землетруси, під час яких відбувається різке зміщення (підняття або опускання) ділянки морського дна. У момент зміщення, спрямованого вгору, на поверхні води утворюється горб висотою до 5 м. Цунамі утворюються при землетрусі будь-якої сили, але великої сили досягають ті, які виникають через землетруси більше 7 балів. В результаті землетрусу поширюється кілька хвиль. Більш 80% цунамі виникають на периферії Тихого океану.


Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.