КОСМІЧНІ ЗНІМКИ ДОПОМАГАЮТЬ ЕКОЛОГАМ

ОПЕРАТИВНО БАЧИТИ ВАЖЛИВІ ПРОБЛЕМИ

Володимир Стародубцев

Ще зовсім донедавна світогляд екологів був обмежений враженнями про події у довкіллі, з якими вони безпосередньо контактують, а також інформацією, донесеною до них ЗМІ. Як правило, це було із запізненням, часто – дозовано, завжди – суб’єктивно, й не завжди коректно. Саме тому в позиціях громадськості, зацікавленої екологічними проблемами світу, було так багато протиріч, непорозумінь, пасивності, нерідко – заангажованості. Тільки найбільш потужні телевізійні канали конкурували за оперативний показ самих драматичних подій у довкіллі, не забуваючи при тому про політичні й економічні інтереси своїх власників.

Ситуація суттєво змінилась у останні десятиліття, коли стали досить доступними космічні знімки некомерційного характеру, особливо знімки різних супутників NASA (США), Європейського космічного агентства (ESA), Російської Федерації та інших країн. Звичайно, найбільш якісні космічні знімки із високою роздільною здатністю можуть своєчасно купувати зацікавлені організації за державні або власні кошти.

Але й широка громадськість отримала зараз безкоштовний доступ до багатьох космічних матеріалів, які буквально розкрили перед екологами усе різноманіття світу з його багатством природи й, на жаль, з численними екологічними проблемами, драматичними подіями, соціальними наслідками. Й наша молодь, підростаючі покоління науковців, та й просто небайдужих наших юних громадян мають незрівнянні можливості своєчасно, неупереджено й об’єктивно бачити й знати усе, що відбувається у довкіллі безпосередньо навколо них, у їх рідній державі, та й в усьому світі. Для цього треба лише мати інтерес, небайдужість до усього, що відбувається у їх довкіллі, а також, звичайно, мати комп’ютер із доступом до Інтернету, знати популярні сайти екологічного спрямування, вміти здійснювати пошук цікавих екологічних матеріалів. На щастя, наше юне покоління успішно оволодіває новими інформаційними технологіями. Їм часто достатньо лише показати, як почати пошук.

Для успішного пошуку в інтернеті важливої екологічної інформації доцільно поділити відомі сайти за масштабом показу подій у світі, тобто на такі, які надають маломасштабні космічні знімки, середньомасштабні й детальні. Із маломасштабних безкоштовних знімків, які надають оперативну можливість бачити екологічні події на великих площах, слід назвати перш за усе знімки космічних апаратів (супутників) Terra й Aqua. Їх щоденну тривалу й важливу роботу читачі можуть бачити на сайті http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/realtime. На цих знімках, якщо не завадить хмарність, читач може слідкувати за будь-якою ділянкою нашої не такої вже й великої земної кулі. Правда, у малому масштабі. Будь-який знімок можна копіювати, роздрукувати й використовувати у навчальному процесі чи в науковій роботі.

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.