Термін «духовний» в широкому значенні пов’язаний з внутрішнім станом людини. У цьому контексті поняття духовного відображає не тільки ті переживання, які традиційно вважаються релігійними, а й те, що торкається сприйняття та пізнання, всю людську активність та всі функції, у яких загальний підсумок – це оволодіння цінностями, більш високими, ніж загальноприйняті. До таких цінностей людство в усі часи відносило етичні, естетичні, героїчні, гуманістичні та альтруїстичні властивості і дії людини.
Становлення духовності – це вища мета кожної особистості, адже в міцному ґрунті духовності зростає і особистість людини.
Пізнання людиною самої себе, таємниць свого життя – один з її духовних пошуків, що сягає в глибину століть. Потрібно допомогти молодій людині, щоб, пізнаючи світ, вона змогла не тільки пізнати й себе, а й стати свідомо на шлях життє-творчості.
Відомо, що існування Бога людина може признати або «по вірі», або «по розуму».
Не секрет, що в нашу епоху найважливішим способом пізнання світу та формування світогляду є інтелект.
Відомо також, що історія розвитку людства невід’ємна від розвитку релігії. Такий підхід не є загальноприйнятим в освіті України. Але необхідно надати молоді можливість вивчати релігієзнавство, аналізуючи історію релігії та історію цивілізації.
Втім духовність не зводиться до інтелектуальності, ідеальності, звернення розуму до етики, чистої моралі або аскетизму. Духовність не є й чиста релігійність, чи емоційне піднесення духу, або розумова довіра і урегульованість поведінки на цих засадах. Духовність передбачає діяльність людини, завдяки якій стан людства його власними зусиллями підноситься на більш високий ступінь проявів. Кожна людина повинна сама знайти свій власний вхід у «царину духу» і визначити саму себе і своє буття. Навчальний процес і виховання повинно допомагати в цьому пошуку молодим людям, але робити це ненав’язливо, розумно, зважаючи як на інноваційні можливості сучасної освіти, так і на традиції українського народу.
Зовсім недавно Класичний приватний університет став першим вищим навчальним закладом в Україні, де студенти мають можливість отримати ступінь бакалавра, спеціалізуючись на православному богослов’ї. У 2011 році успішно завершено ліцензування напряму «Богослов’я».
Для сприяння підвищенню рівня духовності студентів постійно діє духовно-богословський лекторій, де щомісяця відбу-ваються лекції, а також дискусії та бесіди.
Запроваджено щорічне проведення Всеукраїнських науково-практичних конференцій «Андріївські читання», перша з яких відбулася 15 грудня 2011 року.
І, нарешті, подія, яка не залишилася поза увагою цент-ральних телеканалів та преси. 23 травня, в день віддання свята Пасхи архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука звершив чин освячення храму на честь рівноапостольних Кирила і Мефодія, учителів слов’янських, і першу Божественну літургію. Таким чином, у Класичному приватному університеті з’явився перший університетський храм в Запорізькій області. Запалився ще один вогник з того світла знань, яке принесли великі просвітителі, проповідники християнства. Під час богослужіння ректор університету В.М. Огаренко був нагороджений орденом Української Православної Церкви прп. Нестора Літописця.

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.