Класичний приватний університет вдруге проводить у Запоріжжі Міжнародний фестиваль, присвячений творчості  видатного поета-футуриста, прозаїка і діяча авангардного мистецтва Велимира Хлєбникова.
Фестиваль Велимира Хлєбникова в Запоріжжі був започаткований не випадково: пращури поета по материнській лінії, Вербицькі, були запорожцями, славнозвісний футурист високо поціновував своє українське коріння. Міжнародний фестиваль Хлєбникова виник три роки тому в Росії з нагоди 125-ї річниці поета-словотворця. Інститут світової літератури РАН (Москва) відзначив ювілей великою міжнародною конференцією, у якій мені випала честь взяти участь. Куратор міжнародної програми фестивалю Хлєбникова, відомий російський поет-авангардист Сергій Бірюков запросив мене та моїх земляків до участі у фестивалі.
Останнім часом мені доводиться виступати з літературознавчими розвідками та доповідями у різних країнах; наукові та товариські зв’язки допомогли розширити географію хлєбниківського фестивалю. Налагоджуючи наукові зв’язки між Класичним приватним університетом та японськими навчальними закладами (Університетом Дзьоті з Токіо та Університетом Сайтама, з яким було підписано договір про обмін студентами-філологами), мені вдалося залучити до співпраці у складі журі відомих японських славістів, насамперед – професора Син’їті Мурата. Шановний сенсей запросив до участі в нашому фестивалі японских школярів та студентів. Увійти до складу журі поетичних конкурсів погодилися відомі велимирознавці: поети, перекладачі, науковці з Америки, Нідерландів, Німеччини, Великої Британії, Росії, України.
Міжнародний фестиваль Хлєбникова в Запоріжжі триває другий рік поспіль. Творча програма фестивалю поєднує конкурс малюнку та поетичні конкурси. Школярі й студенти в 2011-12 роках перекладали українською та англійською мовами славнозвісні Велимирові вірші «Коник», «Бобеобі…», «Вечір. Тіні…», створювали анаграматичні вірші, українські хайку на честь видатного поета та за мотивами його творів.
Восени 2012 року в хлєбниківському фестивалі взяли участь близько 200 школярів та студентів із Запоріжжя, Полог, Гуляйполя, Михайлівки, Енергодара, Астрахані, Москви, Токіо та Йокогами. На розгляд журі було запропоновано 110 оригінальних
віршів (хайку та поетичних перекладів) і близько 200 малюнків (живопис, графіка). Підсумки фестивальної конкурсної програми було підбито 9 листопада на творчому вечорі в Класичному приватному університеті з нагоди дня народження поета. Студенти КПУ привітали учасників фестивалю та гостей вечора, натхненно інсценували для них хлєбниківські твори: п’єсу «Маркіза Дезес» та оповідання
«13 танка. Чао» (режисер Катьона Талер). 9 листопада в КПУ було відкрито виставку фестивальних малюнків на честь Хлєбникова. Водночас виставка фотокопій наших кращих конкурсних робіт з’явилася на сайті Європейського Інституту Університету Дзьоті  (http://www.info.sophia.ac.jp/ei/pdfs/1211_f.pdf).
У грудні 2012 року виставка малюнків «На полотні якихось відповідностей» експонувалася в Запорізькій обласній науковій бібліотеці ім. О.М. Горького. Кращі конкурсні малюнки ми з радістю подаруємо Будинку-музею Велимира Хлєбникова в Астрахані. Найкращі малюнки запорізьких дітей, учасників фестивалю 2011 року, експонувалися у музеї Хлєбникова та в токійських вузах з великим успіхом.
Пропонуємо вашій увазі деякі з кращих художніх фестивальних робіт – малюнки запорізьких та японських школярів за мотивами творів Велимира.

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.