Фізика – точна наука, і вміння розв’язувати задачі є необхідною складовою освіти будь-якого фізика. Зрозуміло, що без доволі складних розрахунків не було б ні телевізорів, ні комп’ютерів, ні мобільних телефонів. Люди так і не полетіли б у космос, не мали б навіть ліфтів, а по вулицях пересувалися пішки або на конях. Всі, хто проектував сучасну техніку, обов’язково розв’язували задачі з фізики.
Але фізичні задачі бувають різними. Одні спрямовані на закріплення набутих навичок, інші – на творчий пошук, відкриття чогось несподіваного, нового. До останніх задач відносяться задачі олімпіад, турнірів юних фізиків та задачі, які є предметом дослідження робіт Малої академії наук (МАН).
Це дивно, але, мабуть, найбільша увага приділяється саме олімпіадним задачам. Хоча, здається, олімпіадні задачі розв’язують далеко не всі учні. Проте, намагаються розв’язати, чи хоча б зрозуміти їх розв’язок пробує більшість школярів.
Дійсно, олімпіади проводяться в усіх школах (І-й етап), потім в усіх районах та містах (ІІ-й етап), далі в обласних центрах (ІІІ-й етап) і, нарешті, на всеукраїнському рівні (ІV-й етап). Але й на цьому змагання не припиняється, і після тренування п’ять учнів, що показали найкращі результати під час олімпіад на відборі і які увійшли до збірної команди України з фізики, виборюють першість на Міжнародній фізичній олімпіаді. До речі, останні роки всі п’ять учасників нашої команди повертаються з міжнародних олімпіад з медалями.
Та повернемось на рівень районно-міських олімпіад, до яких причетна, мабуть, половина читачів журналу. Приблизно такі задачі під час обласного конкурсу МАН вимушені розв’язувати навіть ті юні академіки, яким понад усе подобається експериментувати та майструвати. Виходить, що вміння розв’язувати задачі – є перепусткою до Фізики.
Вашій увазі пропонуються умови і розв’язки ІІ-го етапу Всеукраїнської олімпіади з фізики, який відбувся в районах та містах Дніпропетровської області 24 листопада 2012 р.
Автор рекомендує спочатку спробувати самостійно розв’язати ці задачі, а вже потім порівняти отримані результати та методи розв’язування задач з авторськими. І щиро бажає всім подолання будь-яких перешкод, успіху та задоволення!

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.