У 2014 році в конкурсі «МАН-Юніор Дослідник» у номінації «Історія» була запропонована загальна тема «Історичне підґрунтя творчості Т.Г. Шевченка». Стаття, яку ми пропонуємо читачам, написана на ґрунті роботи, представленої на конкурс.
Вибір для історичного аналізу поеми «Гамалія» пояснюється авторами таким чином.
Ми всі є свідками, як вже понад два десятиліття після набуття Україною незалежності не лише не згасає, а й підсилюється інтерес до вивчення вітчизняної  історії, витоків національної культури. Запропонована на конкурсі тема, що пов’язана із святкуванням двохсотріччя з дня народження Т.Г.Шевченка, дозволила нам по-новому поглянули на постать Кобзаря. Ми спробували переосмислити його творчу спадщину, з’ясувати, наскільки історично достовірними були події, змальовані Шевченком у його віршах та поемах, і які, завдяки цьому, залишилися в пам’яті народу і стали прикладом для нащадків у боротьбі за краще майбутнє.
Причиною того, що для дослідження історичного підґрунтя в творчій спадщині Шевченка нами була обрана саме поема «Гамалія», є нагальна потреба у вихованні патріотизму та національної свідомості в української молоді. Творчість Т. Г. Шевченка змальовує чимало героїчних сторінок історії України, подвигів і слави героїв-лицарів, величі і краси козацької звитяги. Головними діючими особами  поеми є козаки. Вони постають перед нами мужніми, сміливими, справжніми патріотами.
Обрана тема є актуальною в наші скрутні часи, коли проти України ведеться війна нового типу, так звана, гібридна війна. Художні засоби мають велику здатність впливати на емоції та почуття людини, допомагають віднайти межу між злом і добром, переосмислити й минуле, і сучасне.
Отже, читаймо Шевченка, вивчаймо нашу історію!

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.