Це питання, яке часто задають люди, які вперше чують про фестиваль, виникає, мабуть, тому, що Велимир Хлєбников не дуже відомий і не дуже визнаний нащадками поет. Так, він був одним із засновників футуризму. Так, його предки (Вербицькі) з боку матері жили на Запоріжжі, а сам він був студентом фізико-математичного факультету Київського університету, але тільки один рік, оскільки його заарештували. Дійс-но, він був лідером групи молодих поетів – кубофутуристів, куди входили брати Давид, Микола та Володимир Бурлюки, так само запорізького роду, а також В. Маяковський й О. Кручених. Так, Хлєбников відомий своїми експериментами з поетичною мовою і словотворенням, напевно був обдарованою людиною.Але ж разом з цим він є далеко не однозначною постаттю, його короткий життєвий шлях насичений діяльністю, яка виходить за межі традиційного розміреного існування. Та й час, у який жив Хлєбников (1885-1922 рр.) був складний і насичений потрясіннями: перша світова війна, революція, громадянська війна. Ось тільки деякі епізоди з його діяльності.

У лютому 1916 р. групою його друзів було засновано утопічне «Товариство голів Земної кулі», або «Союз 317», в якому він був засновником і одним з голів. Кілька разів Хлєбников був освідчений психіатричною комісією, що дозволило йому відмовитися від продовження військової повинності під час І світової війни.
Так чому ж учні Запорізьких шкіл і студенти Класичного університету із задоволенням беруть участь у цих фестивалях?
Олена Георгіївна Тягушева, проректор КПУ з довузівської підготовки, заступник директора Науково-освітнього комплексу КПУ вважає, що, можливо, дітям цікаве саме те, що не вивчається в школі, виходить за межі підручника. А можливо навіть те, що сучасний, такий тривожний, світ і пересиченість нашої мови штампованими виразами роблять лінгвістичні експерименти Хлєбникова цікавими для них.
– А для нас, – продовжує О.Г. Тягушева, – можливість встановити додаткові теми для спілкування з учнями, надати їм змогу проявити свою творчість у рисунках, віршах, театральних виставах тощо – це вже традиційна, апробована взаємодія з школярами в межах Науково-освітнього комплексу КПУ, куди входять 135 шкіл м. Запоріжжя та Запорізької області.
Ірина Миколаївна Шатова, доцент кафедри англійської філології та зарубіжної літератури Класичного приватного університету, куратор Міжнародного фестивалю Хлєбникова в Запоріжжі, наголошує, що творчі доробки учнів Запорізьких шкіл цінують прихильники творчості Хлєбникова в Росії та Японії. Наприклад, фотокопії робіт наших учнів і фестивальні дипломи переможців конкурсу малюнку на честь Велимира Хлєбникова є на сайтах  середньої школи Канай для дітей 15-18 років у префектурі Канагава (Японія) та Європейського Інституту Університету Дзьоті.
Отже, наводимо роботи наших учнів на літературній сторінці журналу.

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.