Ми продовжуємо знайомити читачів з винаходами знаменитого вченого, – інженера, фізика,  механіка, винахідника, математика І-ІІ сторіч нашої ери, представника Александрійської математичної школи – Герона Александрійського.  Герон жив в Єгипті в місті Александрія, тому й став відомим як Герон Александрійський. Сучасні історики припускають, що він жив десь між 10-75 роками нової ери. Встановлено, що Герон викладав в Александрійському Мусейоні – науковому центрі античного Єгипту, до складу якого входила і знаменита Александрійська бібліотека.

Більшість праць Герона представлена у вигляді коментарів і записок до учбових курсів з різних навчальних дисциплін. На жаль, оригінали цих праць не збереглися. Можливо, вони загинули в полум’ї пожежі, що охопило Александрійську бібліотеку в 273 році н.е., а можливо були знищені в 391 році н.е. християнами в пориві релігійного фанатизму, коли знищувалося все, що нагадувало про язичницьку культуру.

До наших часів дійшли лише переписані учнями і послідовниками Герона копії його трактатів. Частина з них написана грецькою мовою, а частина – арабською, є й переклади на латину, виконані в XVI столітті.
З трудів Герона найбільш відома «Метрика» – наукова праця, в якій наведені визначення кульового сегменту, тора, правила і формули для точного і наближеного обчислення площ правильних багатокутників, об’ємів зрізаних конуса і піраміди. В «Метриці» є й знаменита формула Герона для визначення площі трикутника за трьома сторонами, наведені правила чисельного розв’язання квадратних рівнянь і наближеного вилучення квадратних і кубічних коренів. В «Метриці» досліджуються найпростіші підйомні пристосування – важіль, блок, клин, похила площина і гвинт, а також деякі їх комбінації. У цій праці Герон вводить в обіг термін «прості машини» і використовує для опису їх роботи поняття моменту сили.

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.