ІВАН МАЛКОВИЧ – ПОЕТ, ПЕРЕКЛАДАЧ І ВИДАВЕЦЬ

Валентина Гриб

Я справді дуже щасливий у виборі

своєї професії. І всім бажаю мати

роботу, яка приносить насолоду і

душі, і, як кажуть, і тілу…

І. Малкович

Відкрите обличчя, ніжна, майже дитяча усмішка, світло-русяве волосся, що спадає на плечі з-під капелюха, довгі пальці музиканта. А ще – делікатність у всьому: у жестах, у розмові. Це – Іван Малкович, самобутній поет гуцульського краю.

Іван Антонович Малкович народився 10 травня 1961 року в селі Нижній Березів Косівського району на Івано-Франківщині в селянській родині Антося Малковича та Юлії Іванівни Малкович (Арсенич). Дід, Іван Арсенич, був відомим садівником. Батько працював будівником, шахтарем, але більш за все йому подобалось доглядати за бджолами. Іван Антонович розповідає: ,,Я виростав у селі Нижній Березів, що на Івано-Франківщині. У нас було величезне подвір’я – бережок, струмочок, гайочок – на бережку росли квіти, ягоди, опеньки… Це давало простір, і я не нудився – можна було у кожному кутику мати свою казку” .

Дитя Карпатських гір, Іван Малкович з ранніх літ убирав їхню красу, захоплювався грою троїстих музик, особливо скрипаля Киселейчука, голос скрипки якого здавався хлопцю неповторним і найкращим з-поміж усіх музичних інструментів. А ще Іван ріс надзвичайно доброю, вразливою і спостережливою дитиною. Вірші талановитий хлопчина почав писати ще в шкільному віці (свій перший вірш Іван написав у 1 класі). Приходив до редакції обласної молодіжної газети, несміливо відчиняв двері й тихо казав: “А я вірш приніс… Написалося!”. З п’яти років брав участь у виставах місцевого театру разом із батьками. У 10-11 років створив дитячий хор (на той час він навчався у музичній школі), у якому брали участь його молодша сестра Люся та її однолітки.

Згадує мати поета Юлія Іванівна: «Іванко вчився на самі п’ятірки. З першого класу писав вірші, а з третього клав їх на музику. На скрипці грав…»

Закінчив скрипковий клас Івано-Франківського музичного училища імені Д. Січинського. Вищу освіту Іван Антонович здобув на філологічному факультеті Київського державного університету імені Тараса Шевченка. На 1 курсі прийшов у літературну студію Володимира Забаштанського. А декілька місяців по тому (у 1981 році) на всеукраїнському літературному семінарі-фестивалі в Ірпені 19-річного Малковича таємним голосуванням кількох сотень літераторів було обрано ,,Найкращим молодим українським поетом”.

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.